Fietsvakantie Nederland – Hoeveel kilometer per dag

Welke fietsafstand per dag kies jij bij je fietsvakantie Nederland?

Hoeveel kilometer per dag je kunt fietsen, is van meerdere factoren afhankelijk. Wel belangrijk om te weten want alleen dan kan je zelf je fietsvakantie Nederland organiseren, een hotel met fietsarrangement boeken of een complete fietsvakantie boeken.

Wat is het doel van je fietsvakantie Nederland?

De één heeft als doel om zoveel mogelijk kilometers af te leggen op een dag en de ander heeft als doel maximaal te genieten en tijdens een fietsvakantie zoveel mogelijk steden te bezoeken en wellicht ook te wandelen in geselecteerde natuurgebieden. De ander fietst het liefst van hotel naar hotel om daar van wellnes en culinaire hoogstandjes te genieten. Jouw fietsdoel bepaalt mede het soort fietsvakantie Nederland en de af te leggen fietsafstand.


fietsen in de Hollandse natuur

Elektrische fiets, sportfiets of gewone fiets

Het type fiets bepaalt mede je snelheid en de af te kunnen leggen kilometers per dag. Met een elektrische fiets, kan je al snel een 50 á 60 kilometer per dag afleggen alhoewel het vermogen en de capaciteit van de accu daarbij een rol speelt. Sommige accu’s hebben wel een actieradius van 70 kilometer. Bij een sportfiets of “gewone fiets” moet je denken aan een afstand van 30 tot 40 kilometer per dag maximaal maar fietsers met een goede conditie kunnen ook wel 60 of 70 kilometer met een goede fiets op een dag afleggen.


Je algehele conditie en fietsconditie

Natuurlijk is je conditie van groot belang bij de keuze van het soort fietsvakantie Nederland. Personen die regelmatig fietsen, kunnen meer kilometers per dag afleggen dan “zondagfietsers”. En leeftijd speelt natuurlijk ook een rol. Daarbij de opmerking dat veel ouderen een betere conditie hebben dan jongeren of jongvolwassen. Zie ook de opkomst van actieve senioren vakanties en met name fietsvakanties.

fitte senioren aan het fietsen

Vervoer van je bagage

Bij een fietsvakantie Nederland met bagagevervoer zal je langere afstanden kunnen fietsen dan dat je zelf je bagage bij je hebt. En bij een 5 daagse fietsvakantie Nederland of een fietsreis met langere duur zal dat zeker het geval zijn. Indien je een fietsvakantie Nederland boekt bij bij bijvoorbeeld Eigen-Wijze Reizen of Fital zal dat normaal gesproken inclusief overnachting en met bagagevervoer zijn. Dat geldt ook bij een Klavertje 4 fietsarrangement van Bilderberg hotels of Fletcher.


Is de omgeving heuvelachtig of vlak?

Het maakt nogal wat uit of je wilt gaan fietsen in het heuvelachtige Zuid-Limburg of het vlakke Groningen of Friesland. De omgeving bepaalt mede de te rijden fietsafstand en de te samen stellen fietsroutes. Nederland is wat dat betref een fietsland waarbij de verschillen groot zijn.

fietsers op de heide

Met een groep fietsen of alleen

Indien je met een groep fietst in het kader van een georganiseerde fietsvakantie, heb je te maken met het programma en het fietstempo van de groep. Bij de ene groep zal je wellicht en 15 kilometer per uur fietsen, bij de ander slechts 12 kilometer per uur. Bj een wielrenners groep worden wel afstanden van 120 kilometer op een dag gehaald en ligt de gemiddelde fietssnelheid veel hoger. Het maakt een groot verschil uit of je alleen fietst of met anderen. Kinderen binnen die mee fietsen tijdens zo een fietsvakantie kunnen het tempo en de te rijden afstanden weer verlagen. Familie fietsvakanties zijn een aparte categorie.


Het weer in Nederland

Een fietsvakantie Nederland valt of staat ook een beetje met het weer. Hen je de pech dat het tijdens een fietsdag stormt dan haal je gemakkelijk de te rijden afstanden en heb je de wind flink tegen dat beperkt dat je mogelijkheden en je snelheid. Het liedje van Boudewijn de Groot, De Eenzame fietser, is echt van toepassing.