Fietsroutes Friesland

Mooiste fietsroutes Friesland

Zelf je fietsvakantie Friesland samenstellen? Wij presenteren hier een aantal van de mooiste fietsroutes Friesland,

Waarom kiezen voor een fietsvakantie Friesland?

Fietsen in Friesland, met of zonder je vrienden, je kunt het altijd tot een leuke activiteit maken. Al helemaal als je een route uitkiest met veel mooie meren en landschappen. In dit artikel behandelen we de mooiste fietsroutes van Friesland. Heerlijk fietsen langs de Friese Meren bijvoorbeeld. Nadat je de verschillende fietsroutes in Friesland hebt doorgenomen, kun je voor jezelf besluiten welke fietsroutes Friesland je graag zou willen afleggen. Voor een individuele fietsvakantie Friesland met alle vrijheid!


Achtergrondinformatie fietsroutes Friesland

Het is goed om eerst wat achtergrondinformatie over de regio en fietsroutes Friesland te geven. Friesland behoort tot één van de twaalf provincies van Nederland. Het ligt ten noorden van Nederland en staat vooral bekend als een gebied met veel water. Enkele bezienswaardigheden die je in Friesland kunt bezichtigen zijn onder andere meren, plassen, kanalen en sloten. Daarnaast is het ook zo dat Friesland aan de Waddenzee grenst. Je kunt je dus goed voorstellen dat fietsroutes Friesland ideaal zijn voor mensen die van rust, water en ruime houden. Voor een fietsvakantie Nederland rondom de Friese Meren.

Zeilboot op een meer in Friesland

Huisje aan water Friesland huren

Indien je een fietsvakantie Friesland Friese Meren wilt boeken, kan je bijvoorbeeld een huisje aan het water Friesland huren. Fietsen achterop de bagagedrager en fietsen maar. Ideaal als je geen behoefte hebt aan een georganiseerde fietsvakantie Friesland met bagagevervoer en hotel. Ook ideaal al je bijvoorbeeld met je gezin in Friesland wilt gaan fietsen of met vrienden.


Fietsroute 1 Friesland: Rondje om het Bergumermeer

Eén van de fietsroutes Friesland waarvan je zeker zult genieten wordt het “Rondje om het Bergumermeer” genoemd. De lengte van deze fietsroute Friesland is ongeveer 37.23 km lang. Je hebt dus hiermee genoeg ruimte om je van je beste zijde te laten zien tijdens het fietsen. Wil je je vrienden graag uitdagen wie het eerst over de finish gaat? Dan kun je kiezen voor de route ‘Rondje om het Bergumermeer’. Maar zeker ook als je het rustig aan wilt doen kun je kiezen voor deze route. Bij deze route kun je bij Wegrestaurant Twijzel genieten van een overheerlijke appelgebak en een bakkie koffie! Tijdens het fietsen ga je langs de middeleeuwse Sint-Petruskerk. Wat je zeker niet zal kunnen missen zijn de prachtige Friese dorpjes. Verder wordt je op een aparte manier terug gevoerd naar de periode van de oude kop-hals-boerderijen. Het startpunt van deze route vangt aan bij het wegrestaurant Twijzel en daar maak je eveneens je laatste stop. Zoals jezelf kunt merken is het een en al genieten tijden het fietsen. Wil je graag genieten van al het leuke dat Friesland te bieden heeft? Dan kun je kiezen voor de route Rondje om het Bergumermeer.

fietsen met vriendinnen

Fietsen in Friesland Route 2: Sporen in het zand

Route ‘Sporen in het zand’ kan zeker gerekend worden tot een van de langste fietsroutes. Om deze route af te maken zul je namelijk 54.30 km moeten fietsen. Heb je een lange uithoudingsvermogen of wil je je uithoudingvermogen op de proef stellen? Dan is de route Sporen in het zand zeker één die je moet overwegen. Een van de unieke zijde van deze route is dat het met ‘Stoeppaaltjes’ is bebakend. Op die manier wordt je op een speciale manier door het eiland geleidt. Tijdens deze route kun je met de klok meefietsen of tegen de klok. Jij mag zelf bepalen voor welke je kiest. In de meeste gevallen wordt gekeken naar de windrichting op dat moment. Met de wind meefietsen is stukken makkelijker dan tegen de wind in fietsen. Wil jij graag het gevoel van een eiland ervaren? Kies in dat geval voor de route ‘Sporen in het Zand’. De startpunt van deze route is te Willem Barentszkade, 8881BM Terschelling. Op dezelfde plek maak je dan ook je laatste stop. Ben je niet in staat om de gehele route af te maken? Dan bestaat er de mogelijkheid om het op te delen.

fiets relax banner

Liever overnachten in een hotel?

Je kunt er bij een individuele fietsvakantie Friesland ook voor kiezen te overnachten in een hotel. Langs deze geselecteerd fietsroutes Friesland vind je vele goede en goedkope hotels. Daarbij is het zeker mogelijk een goedkoop of luxe hotel Friesland met fietsarrangement te boeken. Na een uitgebreid ontbijt kan je er dan weer tegen aan. Wellicht kan je tijdens je fietsvakantie Friesland ok fietsen van hotel naar hotel. Ideaal voor diegenen die van een luxe en avontuurlijke fietsvakantie Nederland houden.


Route 3: Ontdek natuurlijk Schiermonnikoog

Route 3 onderscheidt zich vooral door de veelzijdigheid wanneer het gaat om de natuur. Eén van de mooiste natuur fietsroutes Friesland. Dit is zeker iets wat fietsers enorm kunnen waarderen. Tijdens het fietsen heeft dit namelijk een rustgevend gevoel en daar is waar de meeste fietsers naar uitkijken. Tijdens deze route kun je je schrap maken voor brede stranden, dichte bossen, zandduinen en de Westerplas die altijd omgeven is door vogels. Tijdens deze fietsroute begint het allemaal bij het centrum van Schiermonnikoog bij de VVV en eindigt daar eveneens ook. Vanaf het moment dat je op je fiets stapt wordt je deelgenoot gemaakt van de Walviskaken, het standbeeld de Schiere Monnik en ook nog aan de Langestreek de eilandershuisjes. Maar daar stopt het zeker niet bij, omdat je ook nog door de rustige natuur van het eiland moet fietsen. Hoe hoger je opgaat, des te beter je zicht wordt over het eiland en de Wadden. De Bunkemuseum Schlei en de Bunker Wasserman zal je ook niet kunnen missen. Tijdens het fietsen wordt je ook in de gelegenheid gesteld om vogels te spotten. Tegen het einde van deze route kun je nog bijkomen op de Bank van Banck om uit te blazen.

Schiermonnikoog kwelder

Fietsen in Friesland route 4: Om het Tjeukemeer

Fietsen aan de zuidwest kant van Heerenveen is best wel een ervaring die iedereen graag zou willen meemaken. Hier kun je namelijk rondom het grootste binnenmeer van Friesland heen om een rondje te maken. Het Tjeukemeer, of het Tsjûkemar, zoals het door de meeste Friezen wordt aangeduid, is in de afgelopen periode enorm geëvolueerd. Met name de vorm van het meer is in de afgelopen veranderd. Het meer werd groter gemaakt door stormvloeden en kruiend ijs, maar de oppervlakte is zich ook gaan uitbreiden mede door bos- en veenbranden die aangestoken zijn. Bij Attent SidB Van Zwol is waar je een aanvang maakt met de route. Ter plekke is er een parkeerplaats en net in de buurt is er ook een supermarkt waar je je laatste inkopen kunt doen vóór je gaat starten. Tijdens het fietsen zie je op een afstand de eerste bezienswaardigheid: Molen De Hersteller. Naast een molen kun je verder ook nog persoonlijk bekijken hoe een klokkenstoel eruit ziet. Dit en nog meer zul je beleven tijdens deze route. Tegen het einde van deze route is het de bedoeling dat je aankomt bij De Hersteller.


Fietsroutes Friesland route 5: Park Drents – Friese Wold

Naast de Veluwe heb je het Nationaal Park Drents – Friese Wold als het grootste aaneengesloten bosgebied van Nederland. Maar gek genoeg omvat dit gebied niet alleen bomen. Waarvan je verder ook zal kunnen genieten zijn de Heide, stuifzandgebieden, vennetjes en venen. Dit gebied staat ook bekend als een die een overschot heeft van verschillende soorten flora en fauna. Dit kun je duidelijk weer terug zien bij de natste delen van de heidevelden. Hier tref je namelijk dopheide, veenpluis, gagel, klokjesgentiaan en de unieke leliesoort gele beenbrek. Tijdens je fietstocht door dit gebied zal je dus getuige zijn van een ware prachtige natuurgebied. De mensen die weg zijn van verschillende soorten plantjes zullen zonder meer gehypnotiseerd worden door het beeld dat ze voorgeschoteld krijgen. De route van ‘Park Drents – Friese Wold begint bij Knooppunt 30, Boekelterweg 8392TT Weststellingwerf. De gehele route is 43.19 km lang, maar je kunt deze mooie fietsroute Friesland altijd in je eigen tempo rijden.

het Drents-Friese Wold

Route 6: Langs Friese Terdorpjes

Aan de naam van deze route kun je al min of meer al een beeld vormen van wat je allemaal kunt verwachten. Deze route heeft een afstand van 31.56 km en heeft natuurlijk veel te bieden. Een van de van de onderscheidende factoren van deze route is het uitgestrekt weids polderlandschap. In het verlengde, heb je ook nog de pittoreske terpdorpjes die je zeker niet mag missen. En dan hebben we het helemaal niet over de prachtige oude kerkjes en molens waarvan je zeker ook zult genieten. De Ropta is het eerste wat je zal opvallen. De Ropta is niets anders dan een koren- en pelmolen uit 1836. Als je het gebied Mora hebt bereikt, dan heb je daar de dertiende-eeuwse Sint-Johanneskerk. In terpdorp Anjum heb je De Eendracht. Zo een korenmolen, die in het jaar 1889 is opgezet en waar nu een museum is ondergebracht, is zeker een leuke bezienswaardigheid. En zo zijn er nog meer prachtige bezienswaardigheden. De startpunt van deze route is de Ropsterwei, 9137RN Noardeast-Fryslan. Als je een pauze zou willen inlassen tijdens je fietstocht, dan kun je dit doen bij Iterij by de Mûne. De route langs Friese Terdorpjes behoort zeker tot één van de leukste fietstochten van Friesland.


Route 7: Langs wad en Noordzee

Bij de route Langs wad en Noordzee begint de gezelligheid in Oost-Vlieland. Het enige dorp dat voorkomt op het eiland. Als je door de dorpsstraat fietst zal je merken dat je helemaal tot rust komt. Buiten het dorp zijn er fietspaden aangelegd waardoor fietsers op een veilige manier kunnen fietsen. Dit zorgt ervoor dat je het eiland ook op een grondige manier kan verkennen. Maar wat zeker indrukwekkend is, zijn de verharde paden die zich ook in het bos bevinden. Je kunt dan snel op het idee komen om zogenaamde bos-fietswandeling te doen. Los van een echte fietstocht leent deze route zich uitstekend voor een ontdekkingsreis. Je zult merken dat in dit gebied de Oostenrijkse en Corsicaanse dennen de overhand nemen. Wat je zeker niet moet vergeten zijn de loofbomen in het bos. Je kunt hierbij denken aan de eik, berk, esdoorn en de els. Door de vegetatie zal je merken dat het bos er anders eruit ziet. De startpunt van deze route begint bij Havenweg 8899BB Vlieland en je sluit de route af op dezelfde locatie. De route langs Wad en Noordzee is zeker een route die je tenminste één keer moet afleggen. Eén van de mooiste fietsroutes Friesland.

wadlopen

Route 8: Fietsen door het Friese Buitenveld

Wat de buitenveld allemaal te bieden heeft, ontdek je bij deze route op een speciale manier. Dit omdat je door het natuurgebied kunt fietsen en jezelf wurmen door de Friese dorpen Giekerk en Veenwouden. Langs deze route ga je ook nog langs Dokkum en verschillende dorpjes waar er kerkjes zijn gebouwd die eeuwenoud zijn. Het traject begint bij Hotel Restaurant De Posthoorn dat zich midden in Dokkum bevindt. Dokkum werd in 754 gesticht en er zijn 140 rijksmonumenten te vinden. Wat je zeker zal kunnen bezichtigen zijn de graslanden, broekbossen, open waterplassen en uitgestrekte riet- en ruigtevelden. Voor de mensen die veel waarde hechten aan een rustige omgeving, is deze fietsroute Friesland zeker een ideale uitkomst. Fietsen door het Friese Buitenveld kan zeker gecategoriseerd worden als een mogelijkheid om tot rust te komen. Deze fietsroute Friesland heeft een totale lengte van 48.93 km en je mag ervan uitgaan dat je geen eentonige uitzicht zal hebben. Denk je nog na over een fietsroute die je graag wil afmaken? Dan kun je in dit geval kiezen voor de route door het Friese buitenveld. Je zult geen spijt hebben van je keuze.

fiets relax banner

Route 9: Langs de oude Friese molens

Aan het Pikmeer is er een prachtig oud plaatsje genaamd Grouw. Het behoort tot een van de Friese meren. In dit gebied heb je namelijk de romaanse dertiende-eeuwse Sint-Pieterkerk. Daarnaast raak je in dit gebied niet uitgekeken van de ouderwetse pontjes. Gelukkig ook omdat je een nodig zal hebben om de oversteek te doen. In de buurt van Goëngahuizen zal je ook nog drie oude poldermolens tegen komen. Allemaal zijn ze vervaardigd aan de hand van het type spinnenkop. Als je met je fiets door deze polders gaat, zal je merken dat je niet alleen prachtige uitzichten te zien krijgt, maar ook zal genieten van de rustgevende gevoel die dit met zich meebrengt. Verderop in het dorpje Nes heb je ook nog een Friese klokkenstoel. Als je even wil bijkomen van het fietsen, dan kun je een pauze nemen bij Eetcafé Kromme Knilles. Dit alles maakt dat je wordt omgeven door een bepaalde aangename sfeer. Dit heb je zonder meer nodig tijdens een fietstocht. Bij de Parkstraat 9001AS Leeuwaarden is waar je je traject begint. Langs de oude Friese molens een fietstocht maken is zeker de moeite waard en je zult het zeker als leuk ervaren.